Curs d’especialització en tècniques corporals integratives

Tornant a la vida

A la vida passem constantment per cicles vitals similars als cicles que vam experimentar en el nostre desenvolupament psicomotriu. Segons com vam viure cada una de les fases d’aquest desenvolupament, el nostre cos, emoció i ànima han estat dirigint-se (o estancant-se) en un sentit o en un altre i, per tant, les nostres vides també.

Aquest curs neix de la col·laboració entre l’Institut integratiu i Aleph, Espai terapèutic.

L’Institut integratiu és una escola, referència en la formació humanista, que s’ha generat des del treball de Claudio Naranjo, el seu Mentor; té com a valor la qualitat humana i la professionalitat del seu equip docent.

 

En aquest curs, treballarem de forma integrativa l’inici, trànsit i final de tot un cicle, dotant-lo de tots el plànols necessaris per a un funcionament sanador. Una formació amb estructura teòrica i vivencial orientada a l’experimentació, comprensió i integració del treball corporal integratiu.

 

PROGRAMA

 

MÒDUL I: INTRODUCCIÓ AL TREBALL CORPORAL
La connexió amb el cos, amb l’Energia Vital, amb l’Energia de trànsit en els diferents Cicles de la vida. Recuperar el que s’ha après en moments d’Ombra per a portar-ho a la vida i així iniciar un nou cicle.

 

Treballarem amb tècniques psicocorporals, amb moviment espontani, tècniques sistèmiques i generatives.

 

MÒDUL II: L’EXISTÈNCIA
En aquest mòdul treballarem l’arribada al món; del Cosmos a la Terra, l’aterratge, els inicis… Contactarem amb l’impuls còsmic que ens va portar a ser concebuts i a ser donats a Llum. Buscarem recuperar de la nostra memòria cel·lular la certesa que som estimats i que aquest Amor ens va portar a la Vida.

 

Treballarem des de la dimensió sensorial per a reconèixer i nodrir-nos del que ens arriba del nostre primer contacte amb el Món fora de l’úter: la pell, l’oïda, l’olfacte i la vista són els òrgans sensorials que ens connecten amb el cosmos, en la seva majoria ja des del ventre de la mare; ser tocats i tocar, reconèixer i ser reconeguts des de l’olor i el so de la veu, del riure, del plor, del batec del cor, ser vistos i veure… Des de l’univers dels sentits, SOM en els nostres primers mesos de vida. El treball simbòlic, de la mà de visualitzacions; l’exploració de la respiració, com a vehicle que ens dóna accés a informació valuosa; la dimensió sistèmica i les dinàmiques psicocorporals ens permetran transitar aquesta fase.

 

MÒDUL III: LA SATISFACCIÓ
Explorarem la fase oral del desenvolupament psicomotriu relacionada amb la boca, les dents, la postura erecta… treballarem les necessitats bàsiques, la satisfacció, l’assimilació i els límits. La confiança en què tant jo com el medi poden satisfer-me…

 

El treball es basarà en tècniques de bioenergètica, focussing…

 

MÒDUL IV: L’AUTONOMIA
En aquest mòdul es revisarà la fase anal del desenvolupament psicomotriu. El contacte amb l’energia Yin i Yang pròpia i amb la de l’altre, sigui home o dona, ens permetrà desenvolupar el contacte amb un mateix i amb l’altre de manera simultània. Estar amb mi, sense perdre’m en l’altre, i estar amb l’altre sense perdre’m en mi.

 

Treballarem des de la vessant somàtica; aigua, cotó i aire. Treball de chakras amb principi bioenergètic i xamànic.

 

MÒDUL V: CONSTEL·LANT EL SISTEMA
Dinàmica grupal. En aquest punt de la formació destinem un mòdul complet a revisar els continguts psico-corporals que han anat emergint i actualitzar les vivències, tant individuals com de grup. Aprofitarem el tancament de la fase mare i l’inici de la fase pare per a recollir aquests emergents, cohesionar el grup i treballar el nostre sistema familiar mitjançant l’eina de les constel.lacions familiars.

 

Les constel.lacions familiars són una eina terapèutica que ens permet obtenir una imatge d’allò que està actuant en el sistema familiar que no estem veient i que estat dificultant que l’amor flueixi. A través d’aquest treball podem harmonitzar allò que està en desordre i afavorir el fluir de la Vida.

 

MÒDUL VI: LA INDEPENDÈNCIA
Aquí treballarem la identitat, la curiositat, el prendre el teu lloc al món i la representació d’això en la vida diària. Entrarà en joc la part social, el sortir al món, l’energia masculina, el reconeixement i el desig (connectar amb el que un desitja).

 

Per a això utilitzarem diferents tècniques corporals gestàltiques i ens centrarem en utilitzar tècniques de Contact-o i percepció sensorial: des de l’estructura corporal (esquelet, múscul, articulació, fàscia, víscera). Treball de centre, presència, atenció i relació amb un mateix i amb l’entorn. Escolta interna i externa, exploració del moviment i el seu lloc de naixement (motor interior). Contacte, moviment i acompanyament per a treballar aquesta fase. Dansa Contact amb sentit terapèutic.

 

MÒDUL VII: L’ENTREGA. INTEGRACIÓ- El retorn a la dimensió Còsmica
Stage residencial.
Aquest mòdul té com a propòsit connectar amb la sensibilitat, la pell, el contacte i la capacitat d’entrega tant en el donar com en el rebre. Utilitzarem com a eina conductora el Massatge Terapèutic Integral, enfocat com una pràctica meditativa, tant per al que el dona com per al que el rep, com una dansa de a dos, des de la intenció de despertar la consciència integradora de tot el cos, habitar-lo i viure’l com una totalitat, convidant a l’experiència de viure les sensacions en l’aquí i ara gestàltic, l’”adonar-se”. Explorar amb cada persona la consciència del cos físic, energètic, psicològic i espiritual unit al bàlsam del contacte de mans que “escolten”. Des del permís per a entrar en l’espai de l’altre, prendre el risc de descobrir-me a mi mateix i la meva creativitat durant la sessió, així com l’apropiació de les projeccions que apareixen en cada experiència. Submergir-nos i fluir en l’experiència sensorial de l’energia que circula en el donar i el rebre.

 

Posarem atenció, també, en tancar el cicle iniciat amb aquest curs i reconnectar de nou amb la Terra i el Cosmos; prendre consciència i potenciar la connexió entre el microcosmos (jo) i el macrocosmos (Univers) ens permetrà integrar allò après i tancar el cercle. Tot plegat en plena naturalesa, el gran úter, la Gran Mare, l’entorn més propici per a retrobar-nos amb el sentit profund de la nostra Existència.

Objectius i destinataris

OBJECTIUS

  • Experimentar i descobrir corporalment quines són les nostres virtuts i bloquejos apresos en funció del nostre propi desenvolupament motriu. Aprendre recursos per a utilitzar aquesta informació en la nostra vida. Poder portar aquesta informació al món laboral (pacients, grups,…).
  • Entrenar l’alumne/a per a conèixer i reconèixer millor el cos, la seva estructura i el seu funcionament, tant físic com energètic, i experimentar com l’emoció es relaciona amb ambdós aspectes.
  • Estructura, energia, psique i emoció són aspectes relacionats en cadascú de nosaltres i els experimentarem en primera persona.
  • Descobrir com el cos mostra aspectes i informació de la persona a la qual no és possible arribar a través d’altres canals. “El cos no menteix” i aprendre aquest llenguatge corporal és una eina molt útil per al treball terapèutic.
  • Experimentar amb un mateix aquest moviment i reconèixer-se. Des d’aquest punt, tenir la possibilitat d’observar els bloquejos, les dificultats i poder expressar-los. Incorporar nous patrons i arribar a l’alliberament.
  • Donar eines pràctiques d’actuació en un mateix i en les situacions de relació d’ajuda. Autoconeixement i acte terapèutic.
  • Utilitzar els recursos propis desenvolupats durant els moments d’”ombra” i portar-los a la “llum” per així donar un sentit a totes les fases del recorregut personal.

 

DESTINATARIS
Dirigit als professionals d’ajuda que vulguin especialitzar-se en Corporal (formadors, terapeutes, professionals de la salut, educadors, treballadors socials, comunicadors i a tota persona interessada en les noves aplicacions del Corporal tant a nivell personal com professional). Dirigit, també, a tota persona que vulgui fer un treball personal des de l’enfocament corporal.

Professorat

Elísabet Tébar Muñoz (Coordinadora i tutora del curs)
Terapeuta Gestalt (Institut Integratiu 2013), Fisioterapeuta (EUIF Blanquerna 1998) i Kinesiòloga (Vidakine 2001). Postgraduada per la UB en Teràpies Naturals. Postgrau en Geriatria per la URL. Formada en Dansa Contemporània (Release,Contact, ..) i en tècniques corporals (tècnica base, RPG, Feldenkrais, moviment expressiu, línies miofascials. Dedicada a la teràpia individual, la formació (món sanitari, sociosanitari, educatiu y terapèutic) i la facilitació de grups des de 2003.

 

Lluc Navarro Cots (Cotutor del curs)
Terapeuta Gestalt format en treball corporal integratiu (TCI) i Bioenergètica i caràcter. Dj professional, director artístic i programador musical. Competició a nivell professional d’esquí i snowboard i formador d’aquestes disciplines.
Formació artístico-corporal completa i procés terapèutic (camí del clown, sexualitat essencial, moviment autèntic, programa SAT…).

 

Eloisa Álvarez
Psicòloga col. nº 6708. Psicoterapeuta Integrativa formada en el Programa SAT amb Claudio Naranjo. Formació de cinc anys en Anàlisi Bioenergètic IIBA (International Institute for Bioenergetic Analysis). Didacta desde 1998 reconeguda per la APIH (Asociación Psicoterapia Integradora Humanista), especialitzada en tècniques psico-corporals. Didacta per la APNLI (Asociación PNL Integrativa). Formadora en Constel·lacions Familiars Integratives. Psicoterapeuta de la FEAP.

 

Sílvia Roca Heredia
Llicenciada en Traducció i Interpretació amb 20 anys d’experiència com a docent, tutora d’adolescents i acompanyament a famílies. Terapeuta Gestalt des de 2011, formada en l’Escola de l’Ésser. Formada en Món simbòlic per Empar Fresquet. Facilitadora de grups des de 2015. Constel·ladora familiar formada en l’Institut Integratiu. Desde 2017 dirigeix l’espai terapèutic Aleph, a Mataró.

 

Marcelo Antoni (Supervisor del curs)
Advocat, Postgraduat en Psicoteràpia Cognitivo-social per la Universitat de Barcelona. Terapeuta Gestalt. Practitioner PNL. Especialista en Tècniques d’encontre i psicodramàtiques. Format en Diafreo Terapia. Terapeuta Corporal (Respiració inversa, Anells i Moviment). Col·laborador de Claudio Naranjo. Membre Didacta i Supervisor de l’AETG (Asociación Española de Terapia Gestalt). Psicoterapeuta reconegut per la FEAP (Federación Europea de Asociaciones de Psicoterapeutas). Postgrau en coaching per a gestaltistas.

Curs 2022:

Dissabtes, taller de 10 a 14h i de 15 a 19h.
Diumenges, dinàmica de grup amb tutora i cotutor, de 10 a 14h.

Mòdul I: 22 i 23 de gener.
Mòdul II: 26 i 27 de febrer.
Mòdul III: 26 i 27 de març.
Mòdul IV: 30 d’abril i 1 de maig.
Mòdul V: 21 i 22 de maig.
Mòdul VI: 18 i 19 de juny.
Mòdul VII: 8, 9 i 10 de juliol (residencial).
Horari residencial: de les 19h del divendres 8 de juliol a les 14h del diumenge 10.

Preu: 875€ (175€ en concepte d’inscripció i set mensualitats de 100€)*. El preu No inclou la pernoctació ni la manutenció del residencial.

* Aquesta formació està bonificada, total o parcialment, per la Fundae a tots/totes els/les treballadors/es per compte aliena amb contracte laboral (no funcionaris ni autònoms). Per a ampliar aquesta informació, posa't en contacte amb nosaltres.

Coordinació i tutoria de grup: Elísabet Tébar Muñoz.
Cotutoria: Lluc Navarro Cots.
Curs supervisat per: Marcelo Antoni.
En col·laboració amb l’Institut Integratiu.

Estimar un home o una dona que impedeix que despleguis la teva consciència significa que odies la Vida.
Claudio Naranjo