Especialització corporal integrativa (ECI)

El cicle de la vida

A la vida passem constantment per cicles vitals similars als cicles que vam experimentar en el nostre desenvolupament psicomotriu. Segons com vam viure cada una de les fases d’aquest desenvolupament, el nostre Cos, Emoció i Ànima s’han dirigit o estancat en un sentit o en un altre i, per tant, les nostres vides també.

Aquesta formació neix de la col·laboració entre l’Institut integratiu i Aleph, Espai terapèutic.

L’Institut integratiu és una escola, referència en la formació humanista, que s’ha generat des del treball de Claudio Naranjo, el seu Mentor; té com a valor la qualitat humana i la professionalitat del seu equip docent.

 

Especialització Corporal Integrativa (ECI) neix de la nostra pròpia síntesi d’equip i experiència formativa del treball corporal dins de l’enfocament gestàltic en els últims 14 anys de l’Institut Integratiu.

 

Com a característica pròpia que ens diferencia i identifica, prenem com a base l’enfocament integratiu del nostre Mestre Claudio Naranjo: un sistema d’autoconeixement i transformació que integra els diferents aspectes de l’ésser humà: mental, emocional, corporal, energètic i espiritual.

 

Aquesta formació, d’un any de durada i dividida en vuit mòduls de cap de setmana i un stage residencial de divendres a diumenge, és un procés de transformació personal a través del cos i de la pròpia experiència biogràfica cap a l’encontre amb l’essència.

 

En aquest procés experimentaràs en tu de manera integrativa l’inici, el trànsit i el final de tot un cicle dotant-lo de tècniques, eines i acompanyament individual i grupal per a un funcionament sanador.

 

Podràs aplicar tot aquest viatge i les seves tècniques en el teu dia a dia a nivell personal i/o en la teva forma d’acompanyar a altres persones en el cas que et dediquis a la relació d’ajuda.

 

PROGRAMA

El programa segueix un fil conductor centrat en les fases de l’evolució psicomotriu i madurativa de l’organisme, que s’inicia amb la nostra arribada al món o, fins i tot, abans (ja en el ventre de la mare), i que finalitza entre els 7 i 8 anys d’edat.

 

Al llarg d’aquest viatge treballaràs de manera integrativa l’inici, el trànsit, i el final de tot un cicle dotant-lo de tècniques, eines i acompanyament individual i grupal, per a aconseguir un funcionament orgànic, sanador i ecològic per a la persona. Observaràs la manera pròpia de funcionar en aquest cicle (el qual es va repetint a les nostres vides cada vegada que iniciem o acabem alguna cosa) i exploraràs la manera d’harmonitzar-te amb ell per a utilitzar el seu batec vital i anar amb aquest de la mà.

 

Aquesta formació conté una estructura teòrica i vivencial orientada a la comprensió de la biografia corporal i a la integració dels continguts emocionals, rescatant-los de l’ombra i portant-los a la llum.

 

Et proposem indagar, en relació íntima amb el cos, amb el teu nen/a interior, per a descobrir les sensacions i experiències que et van portar a ser qui ets, des de l’autoconeixement, el joc i el goig, acompanyat d’un equip de formadors de treball corporal que compartiran amb tu el seu enfocament i tècnica en cada fase.

 

1-INTRODUCCIÓ AL TREBALL CORPORAL INTEGRATIU
En aquest mòdul treballaràs la connexió amb el cos, l’experiència “aquí i ara” a través d’aquest, i desenvoluparàs la capacitat de connexió i expressió corporal com a camí d’autoconeixement. Al mateix temps, utilitzarem una dinàmica corporal com a via de presentació i cohesió del grup.

 • TEORIA I BASES DE GESTALT
 • DIFERÈNCIA ESTIL ORGÀNIC/SISTEMÀTIC
 • CREACIÓ VINCLE GRUPAL
 • INTEGRACIÓ

 

2- FASE 1: EXISTÈNCIA I ARRELAMENT, L’AVENTURA D’ARRIBAR A LA VIDA
En aquesta primera fase del cicle de desenvolupament psicomotriu exploraràs els primers moments de vida i contactaràs amb l’impuls còsmic que et va portar a ser concebuda i nascuda. Un treball amb la subtilesa d’aquest procés sensorial de l’inici, la connexió amb l’Essència des de l’univers dels sentits. Un treball simbòlic de la mà de les visualitzacions, respiració, llenguatge metafòric i enfocament sistèmic per a comprendre d’on venim i la connexió amb l’espiritual.

 • EXISTÈNCIA
 • RESPIRACIÓ
 • ARRELAMENT
 • CONSCIÈNCIA CORPORAL
 • DONAR-ME COMPTE

 

3- FASE 2: SATISFACCIÓ, CONTACTE I RETIRADA
En aquesta segona fase seguim el nostre viatge profund sobre un aspecte tan universal com l’oralitat. La forma en què sentim, ens energetitzem i aconseguim (o no) les nostres necessitats té una relació directa amb la satisfacció d’aquestes i amb la capacitat de confiança en què la vida proveïrà tot el que necessitem. Treballaràs des de les necessitats bàsiques, el tacte i el contacte propis d’aquesta fase. Et guiarem a reconèixer la pròpia capacitat d’autoescolta i la relació amb la carència amb la intenció de sanar el que va faltar i l’apaivagament de la recerca, buscant recursos per a automaternar el que no hi va haver.

 • NECESSITATS BÀSIQUES
 • SATISFACCIÓ-ORALITAT
 • ENERGETITZACIÓ
 • LÍMIT AMB L’EXTERIOR
 • SENSIBILITAT
 • TACTE-CONTACTE
 • DIFERENCIACIÓ

 

4- FASE 3: AUTONOMIA, ESTAR EN MI SENSE PERDRE’M EN L’ALTRE. SOMÀTIC-EMOCIONAL
La tercera fase es basa en els primers passos que donem en el pla físic, que són els que ens donen autonomia, i que tenen un sentit tant literal com sistèmic. La diferenciació del nucli familiar abordant fins a quin punt t’escoltes o et confons amb l’altre i conflueixes amb les necessitats dels altres. Estar en tu sense perdre’t en l’altre i estar en l’altre sense perdre’t de tu.

 

Tanquem amb aquesta fase una part del cicle en el que hem revisat la tendresa i les capacitats d’autocuidado i “d’anar cap a dins”.

 • AUTONOMIA
 • SOMÀTIC-EMOCIÓ
 • SISTEMA NERVIÓS AUTÒNOM
 • 4 EMOCIONS BÀSIQUES

 

5- FASE PONT: DE DINS A FORA. EXPRESSIÓ
Seguim el nostre viatge biogràfic. Celebrem el procés corporal ja adquirit i afiancem el contacte amb el món exterior. Agafem impuls i ens preparem per l’exploració de la nostra sortida al món i la relació que tenim amb ell. Del món interior al món exterior.

 • MOVIMENT CORPORAL
 • COMUNICACIÓ I EXPRESSIÓ
 • SORTIR AL MÓN

 

6- FASE 4: INDEPENDÈNCIA, VEU, SER I EXPRESSAR-SE
En aquesta 4ª fase explorararàs la independència a través del treball amb la veu i la postura. Mitjançant l’expressió a través de la veu, la respiració i la postura del cos, investigaràs la teva forma de trobar el teu lloc, la teva veu veritable i la teva sortida al món, agafant el teu lloc. Entregant-te, movent-te, mostrant el teu cos i el seu poder d’acció infinita, agafant el teu lloc, reconeixent el teu desig, el teu plaer i la teva curiositat.

 • EXPRESSIÓ I VEU
 • EXPRESSIÓ A TRAVÉS DE LA VEU
 • RESPIRACIÓ
 • POSTURA
 • ENTREGA

 

7- FASE 5: PELL I ENTREGA
En aquesta última fase del cicle treballaràs l’Entrega. Connectaràs amb la sensibilitat del contacte i la capacitat d’entrega tant en el donar com en el rebre. Conqueriràs la pell com a contenidor de Tu mateix/a i de la relació amb l’altre, despertant l’escolta i la consciència del cos des de la sensualitat i l’imaginari amorós de l’infant que hi ha en tu, que en aquesta fase troba per fi el seu espai amorós amb la part tendre i la part agressiva.

 • ALLÒ TRANSPERSONAL
 • ENTREGA I CONFIANÇA
 • INTUÏCIÓ

 

8- FASE 5: BATECS, LA MÚSICA DE L’ÀNIMA
Acabaràs d’explorar l’Entrega a través de la música. Sentiràs les formes d’entendre la música com a connexió entre cos i essència, utilitzant el moviment com a vehicle cap a estats subtils de consciència i percepció. En la part teòrica coneixeràs les bases per l’ús de la música com a eina terapèutica, com escoltar-la amb el cos. Aprendràs diferents formes de classificar-la i gestionar-la a nivell tècnic.

 • LA MÚSICA COM A TÈCNICA PROJECTIVA
 • CONNECTANT COS I ESSÈNCIA
 • CREANT ONES AMB 5 RITMES
 • CONCEPTES TÈCNICS BÀSICS
 • GESTIÓ I CLASSIFICACIÓ MUSICAL

 

9- TANCAMENT DEL CICLE: RETORN A LA DIMENSIÓ CÒSMICA. STAGE RESIDENCIAL
El propòsit d’aquest mòdul és tancar el cicle que vas iniciar en aquesta formació i tornar a connectar amb la teva essència. Després d’haver realitzat un procés corporal i d’autoconeixement transformador, et col·loques en la vida d’una nova forma: havent revisat els aspectes de la teva personalitat corporal i havent convertit la teva ombra en eines útils i novedoses. També podràs compartir i anclar el que has après en relació a la gestió de grups i tècniques adquirides amb una estructura de pràctiques grupals supervisades.

 • INTEGRACIÓ
 • PRÀCTIQUES GRUPALS
 • TROBAR EL PROPI ESTIL
 • ACOMIADAMENT I TANCAMENT

 

METODOLOGIA
Apliquem un enfocament metodològic en consonància amb l’esperit Gestàltic i Vivencial del nostre centre d’origen , l’Institut Integratiu. Amb un esforç encara més gran en el treball corporal per la naturalesa de la seva especialització.

 

En aquesta formació vivim en primera persona les tècniques i eines que proposem com a programa. El cos porta impresos els aprenentatges cap a l’autoconeixement, al mateix temps que aprèn noves formes de funcionar que s’adhereixen per sempre.

 

Abordem els tres instints de l’ésser humà, equilibrant els treballs entre el que és individual, el que és vincular i el grupal, oferint un treball equilibrat i harmonitzador per a qualsevol tipus de caràcter o personalitat. A la vegada que integrem en tots els mòduls el treball dels 3 Centres/ 3 Cervells/ 3 Amors desenvolupat per Claudio Naranjo.

 

Hem adoptat una base teòrica i estructural sobre el desenvolupament psicomotriu i les fases de la infància fins al moment de la formació del caràcter. Durant el curs dibuixem una experiència evolutiva de fons sobre el procés d’habitar el cos i descobrir la pròpia biografia corporal, des de l’inici fins a l’actualitat, fent un viatge reparador d’allò que va faltar o que ens va ferir generant els nostres mecanismes de defensa, que revisem i recol·loquem d’una forma orgànica aportant recursos de sosteniment. Proporcionar llum sobre els territoris encara per conèixer d’un/a mateix/a i convertir allò desconegut de cada un/a en les millors eines al servei de la vida.

 

Amb aquesta teoria de fons, cada formador aborda el treball des del seu propi enfocament, utilitzant les seves eines i recursos, compartint-los amb els alumnes i oferint-los la possibilitat que se els facin seus. En aquest contacte amb el formador es crea, de manera orgànica, una forma d’entendre les tècniques que l’alumne absorbeix de forma natural per la ressonància amb la pràctica en concret.

Objectius, destinataris i estructura

OBJECTIUS

 • Descobrir i Experimentar corporalment tot un cicle vital. Des d’aquí, tenir la possibilitat d’observar els bloquejos i les dificultats apreses en el nostre propi desenvolupament psicomotriu i poder expressar-los. Incorporar nous patrons i recursos des de l’adult.
 • Entrenar l’alumne/a a conèixer i reconèixer millor el cos, la seva estructura i el seu funcionament, tant físic com energètic, i experimentar com l’emoció es relaciona amb ambdós aspectes. Estructura, energia, psique i emoció són els tres aspectes relacionats en cadascun de nosaltres i anem a experimentar-los en primera persona.
 • Conectar i recuperar la connexió amb el nostre Ésser des del treball dels 3 Centres / 3 Cervells / 3 Amors, creat per Claudio Naranjo.
 • Descobrir com el cos mostra aspectes i informació de la persona a la que no és possible arribar a través d’altres canals. El cos no menteix i aprendre aquest llenguatge corporal és una eina molt útil per al treball terapèutic.
 • Utilitzar els propis recursos desenvolupats durant els moments d’”ombra” per a portar-los a la llum i així donar sentit a totes les fases del recorregut personal. Aprendre també recursos per a utilitzar aquesta informació a les nostres pròpies vides i poder portar-la al dia a dia (personal, familiar, laboral, …).
 • Connectar amb el cos i l’Autocura, donar-li l’espai que es mereix, habilitar-lo, reconeìxe’l, revisar la nostra forma de cuidar-lo i agrair la seva constant labor.
 • Descobrir i familiaritzar-se amb eines pràctiques d’actuació amb un mateix i en les situacions de la relació d’ajuda. Autoconeixement i acte terapèutic.
 • Desenvolupar i aprofundir en la capacitat de facilitar grups aprenent eines de treball corporal, moviment, usos de la música i gestió dels processos grupals.

 

DESTINATARIS
Persones interessades en realitzar un treball corporal i en l’autoconeixement com a procés personal de transformació.

 

Terapeutes o professionals de la relació d’ajuda que vulguin completar la seva formació amb una especialització en Treball Corporal Integratiu, formadors, professionals de la salut, facilitadors de grups, educadors, treballadors socials, comunicadors, artistes, etc.

 

Facilitadors de grups que vulguin aprofundir en tècniques corporals, autoconeixement i en el treball grupal integratiu.

 

ESTRUCTURA

8 tallers de cap de setmana més un stage residencial.

 

Dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 20: taller.

 

Diumenges de 10 a 14h: recollida, integració i pràctiques per parelles.

 

Un taller inclou el divendres a la tarda i es realitzarà conjuntament amb altres grups.

 

STAGE residencial: divendres 18 h – diumenge 14h.

 

La formació consta de 8 mòduls de cap de setmana amb una freqüència mensual i un stage residencial de 3 dies a final de curs.

 

Un total de 116 hores de formació.

 

Durant la formació, els alumnes tenen dret a 1 tutoria individual per persona. Algun dels mòduls es pot recuperar amb un altre dels grups de Formació Corporal.

Professorat

Elísabet Tébar Muñoz (Coordinadora i tutora del curs)
Terapeuta Gestalt (Institut Integratiu 2013), Fisioterapeuta (EUIF Blanquerna 1998) i Kinesiòloga (Vidakine 2001). Postgraduada per la UB en Teràpies Naturals. Postgrau en Geriatria per la URL. Formada en Dansa Contemporània (Release,Contact, ..) i en tècniques corporals (tècnica base, RPG, Feldenkrais, moviment expressiu, línies miofascials. Dedicada a la teràpia individual, la formació (món sanitari, sociosanitari, educatiu y terapèutic) i la facilitació de grups des de 2003.

 

Sílvia Roca Heredia
Llicenciada en Traducció i Interpretació amb 20 anys d’experiència com a docent, tutora d’adolescents i acompanyament a famílies. Terapeuta Gestalt des de 2011, formada en l’Escola de l’Ésser. Formada en Món simbòlic per Empar Fresquet. Facilitadora de grups des de 2015. Constel·ladora familiar formada en l’Institut Integratiu. Desde 2017 dirigeix l’espai terapèutic Aleph, a Mataró.

 

Kiko Solanas
Terapeuta Gestalt. Format en psicoteràpia integrativa en Programa SAT. Postgraus en Coaching, PNL i Constel·lacions Familiars. Formació TCI i Cuerpo y Arte.

 

Esther Burgos
Terapeuta Gestalt. Terapeuta corporal, actriu, ballarina, coreògrafa i formadora de formadors. 30 años coordinant i creant programes de presa de consciència per a dones. Formació per a docents, terapeutes i sanitaris. Grups vivencials de creació, moviment corporal, danses orientals, bioenergètica taoista i estats de consciència.

 

Larisa Michell Insunza
Psicòloga Clínica, terapeuta corporal (Esc. Terapia corporal Chile), formada en mètode neurobiològic ICC, ashtanga yoga i escola SAT Claudio Naranjo. Directora durant 10 anys de l’àrea de psicoteràpia per a adults del Centro de Integración Cognitivo Corporal (CICC) de Santiago de Xile. Actualment dona cursos de formació i tallers en torn a la relació “Cos, ment, emocions” a Xile, Brasil, Uruguai, Perú i Espanya. Deixeble i Col·laboradora de Claudio Naranjo en els programes SAT de Xile, Brasil i Uruguai.

 

Carol Villalón
Escultora i arterapeuta, terapeuta gestàltica i corporal, formada també en el programa de psicoteràpia integrativa SAT, psicologia transpersonal (holotròpica en formació) i en psicoteràpia feminista. Abordatge corporal amb Francis Elizalde (bioenergètica). Creadora del mètode DeepDance: un mètode concebut com una teràpia corporal integradora basada en el moviment i la dansa, a partir de la fusió de diverses tècniques en les que s’ha format combinant-les amb la seva llarga experiència com a DJ. Proyecto Towanda, on realitza tallers enfocats a la sexualitat, la identitat, el cos, l’empoderament i la prevenció de violència sexista. Col·laboradora del programa SAT de Claudio Naranjo i membra titular de la AETG.

 

Marcelo Antoni (Supervisor del curs)
Advocat, Postgraduat en Psicoteràpia Cognitivo-social per la Universitat de Barcelona. Terapeuta Gestalt. Practitioner PNL. Especialista en Tècniques d’encontre i psicodramàtiques. Format en Diafreo Terapia. Terapeuta Corporal (Respiració inversa, Anells i Moviment). Col·laborador de Claudio Naranjo. Membre Didacta i Supervisor de l’AETG (Asociación Española de Terapia Gestalt). Psicoterapeuta reconegut per la FEAP (Federación Europea de Asociaciones de Psicoterapeutas). Postgrau en coaching per a gestaltistas.

Curs 2023-2024:

8 tallers de cap de setmana de periodicitat mensual i un stage residencial de 3 dies com a tancament de curs. Un total de 116h de formació.

Un taller inclou el divendres a la tarda i es realitzarà conjuntament amb altres grups.

Dissabtes, taller de 10h a 14h i de 16h a 20h.

Diumenges, de 10h a 14h. Recollida, integració i pràctiques per parelles.

Durant la formació, els alumnes tenen dret a una tutoria individual. Algun dels mòduls es pot recuperar amb un altre dels grups de Formació Corporal.

Mòdul I: 28 i 29 d’octubre.
Mòdul II: 18 i 19 de novembre.
Mòdul III: 16 i 17 de desembre.
Mòdul IV: 27 i 28 de gener.
Mòdul V: 10 i 11 de febrer.
Mòdul VI: 9 i 10 de març.
Mòdul VII: 20 i 21 d'abril.
Mòdul VIII: 3, 4 i 5 de maig (divendres de 19h a 22h).
Mòdul IX: 14, 15 i 16 de juny (residencial).
Horari residencial: de les 18h del divendres 30 de juny a les 14h del diumenge 2 de juliol.

Preu: 1.210€. El preu NO inclou la pernoctació ni la manutenció del residencial.

* Aquesta formació està bonificada, total o parcialment, per la Fundae a tots/totes els/les treballadors/es per compte aliena amb contracte laboral (no funcionaris ni autònoms). Per a ampliar aquesta informació, posa't en contacte amb nosaltres.

Coordinació i tutoria de grup: Elísabet Tébar Muñoz.
Curs supervisat per: Marcelo Antoni.
En col·laboració amb l’Institut Integratiu.

Estimar un home o una dona que impedeix que despleguis la teva consciència significa que odies la Vida.
Claudio Naranjo